28 Mart 2016 Pazartesi

Yalancı Boyoz Böreği





Güne herkese mutlu haftalar dileyerek başlayalım :)

Boyoz normalde İzmir'e özgü bir lezzettir. Bunu bilmeyenemiz yoktur. Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, "küçük somun" anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur. İspanyolca iki L harfi Y sesiyle okunur. Tabiki de benim birazdan vereceğim tarif adının da belittiği gibi yalancı bir boyoz tarifi olup İzmir'de yedikleriniz gibi değil :) Ama en az onun kadar lezzetli ve bir o kadar da yapımı kolay bir börektir.


Malzemeler

6 adet yufka

Yufkaları ıslatmak için:

1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su


İçi için:

Lor peyniri
Beyaz peynir


Üzeri için:

Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 şişe maden suyu
1 yumurtanın sarısı


6 adet yufkadan 4' e böldüğümüzde 24 adet boyoz çıkıyor. Yufka düz bir zemine yayılır. Yufkanın yarısına yağ ve su karışımından 6-7 yemek kaşığı dağıtılır. Diğer yarısı üstüne kapatılır. D şeklinde olan yufka 4 eşit parçaya bölünür. Uzun tarafına hazırladığımız iç malzemesinden konulur ve kenarları içe kıvırmadan sigara böreği şeklinde sarılır. Sarıldıktan sonra da gül böreği şekli verilir. Aynı işlem bütün yufkalara uygulanır. Bütün yufkalar da bittikten sonra büyük borcama sıkışık bir şekilde dizilir ve üzerine yarım su bardağı sıvı yağı ve su karışımı eşit bir şekilde dökülür. Ardından bir şişe maden suyu da üzerine dökülür ve börekler bir gece buzdolabında bekletilir.(Buzdolabında bekletince börekler maden suyunu ve sıvı yağ - su karışımını iyice çekiyor.) Ertesi gün yağlı kağıt yaydığımız fırın tepsisine börekler yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.



Artık pofuduk gibi olmuş, sıcak boyozlarınızı afiyetle yiyebilirsiniz :)


Büşra.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...